Alternatief voor verplichte AOV voor ZZP’ers

verplichte AOVDe verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP’ers komt er. Langzamerhand wordt ook steeds duidelijker hoe deze eruit gaat zien. De kosten voor deze verplichte AOV kunnen hoog zijn. Wat betekent dit voor jou als ZZP’er en zijn er alternatieven?

Wat maakt een verplichte AOV duur?

Een traditionele arbeidsongeschiktheidsverzekering dekt ziekte en/of arbeidsongeschiktheid tot pensioendatum. Meer dan 90% van alle zieken zijn binnen 2 jaar weer beter, maar het is juist dat langlopende risico wat een AOV duur maakt. Verzekeraars kijken daarom van tevoren altijd goed wie ze wel en niet willen accepteren.

Als de verzekering echter verplicht wordt, dan moet de verzekeraar (of het UWV, afhankelijk van welke partijen de uitvoering van deze verplichte arbeidsongeschiktheid op zich nemen) dus iedereen accepteren die zich aanmeldt. Ook ondernemers met een zwaar beroep. Ook ondernemers die wellicht al een keer een flinke blessure of periode van arbeidsongeschiktheid hebben gekend in het verleden.

Zijn er alternatieven op de verplichte AOV?

Zoals het nu lijkt, zal het UWV de uitvoering van de verplichte AOV op zich gaan nemen. Vervolgens kun je dan nog kiezen tussen een eigen risicoperiode van 6 maanden, 1 jaar of 2 jaar. De eigen risicoperiode is de periode die je zelf moet overbruggen bij arbeidsongeschiktheid voordat de verzekering gaat uitkeren. Hoe korter de eigen risicoperiode, hoe hoger de premie. Maar hoe langer de eigen risicoperiode, hoe langer je zelf dus rond moet zien te komen tijdens die periode van ziekte.

Voorbeeld: stel dat je € 2.500,- netto per maand nodig hebt om van te kunnen leven. Dan heb je voor een overbrugging van 2 jaar eigen risico dus een buffer nodig van 24 x € 2.500 euro = € 60.000.

Lancyr Crowdsurance voor de eerste 2 jaar arbeidsongeschiktheid

Om te premie van de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering zo laag mogelijk te houden, zou je dus kunnen overwegen om de eigen risico periode zo lang mogelijk te laten zijn. Hoe langer de eigen risicotermijn, hoe lager de premie. Zo lang mogelijk wil zeggen: 2 jaar. Maar niet iedereen heeft 24 keer zijn netto maandinkomen als buffer op de bank staan.

Daar biedt Lancyr Crowdsurance een uitkomst. Lancyr Crowdsurance is geen verzekering, maar een netwerk van ondernemers die elkaar dekt bij ziekte / arbeidsongeschiktheid tijdens de eerste twee jaar ziekte. Je betaalt gemiddeld maar een paar tientjes per maand en het is binnen een paar minuten geregeld.

Lees hier meer over Lancyr Crowdsurance